دیدار تیم های ایران، چین و روسیه قبل از مذاکرات مهم هسته ای
صادره به تاریخ، صادره در تاریخ، تاریخ صدور:
خبرگزاری نیمه رسمی ایسنا، پیش از ازسرگیری مذاکرات هسته ای روز دوشنبه برای نجات توافق 2015 بین ایران و قدرت های بزرگ جهانی، اعلام کرد که تیم مذاکره کننده ایران به رهبری علی باقری کنی روز یکشنبه در وین نشست های دوجانبه و سه جانبه برگزار کرد.
محمدرضا گبی، دیپلمات ایرانی به ایسنا گفت: تیم ایرانی روز شنبه وارد وین شد و از روز یکشنبه جلسات کارشناسی را با سران تیم های مذاکره کننده روسیه و چین و همچنین با انریکه مورا هماهنگ کننده اتحادیه اروپا آغاز کرد.
نشستها در مقر آژانس بینالمللی انرژی اتمی در وین، پیش از از سرگیری مذاکرات برای نجات توافق هستهای تاریخی در سال 2015، پس از خروج دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق ایالات متحده از این توافق بود که دیگر قدرتهای جهانی شرکتکننده - بریتانیا، چین، فرانسه، آلمان و روسیه را مختل کرد.
آمریکا با خروج خود تحریم هایی را نیز علیه ایران اعمال کرد که طبق مفاد این توافق لغو شد.
در پاسخ، جمهوری اسلامی بسیاری از محدودیت های اعمال شده بر برنامه هسته ای خود را نادیده گرفت.
مذاکرات غیرمستقیم در وین روز دوشنبه پس از تعلیق پنج ماهه از سوی ایران از سر گرفته شد.
دور جدید پس از وقفه ناشی از انتخاب رئیس جمهور جدید ایران، ابراهیم رئیسی، روحانی سرسخت، آغاز می شود.
#ایران DepFM و علی باقری مذاکره کننده ارشد به ریاست هیئتی وارد وین شدند. ایران و دیگران #برجام انتظار می رود که اعضا روز دوشنبه دوباره در وین دیدار کنند تا دور جدید مذاکرات را آغاز کنند.
- عباس اصلانی (@AbasAslani) 27 نوامبر 2021
انتظارات پایین قبل از مذاکرات
اما با ادامه فعالیتهای هستهای تهران در تلاشی آشکار برای به دست آوردن اهرم فشار علیه غرب، انتظارات برای دستیابی به موفقیت پایین است.
تیم مذاکره کننده جدید تهران خواسته هایی را مطرح کرده است که دیپلمات های آمریکایی و اروپایی آن را غیرواقعی می دانند. آنها خواستار آن هستند که تمامی تحریم های آمریکا و اتحادیه اروپا که از سال 2017 اعمال شده است، از جمله تحریم های غیر مرتبط با برنامه هسته ای آنها، لغو شود.
همزمان، درگیری های تهران با ناظر هسته ای سازمان ملل که بر برنامه هسته ای نظارت می کند، در حال افزایش است.
ایران به برنامه غنیسازی خود ادامه داده است و آژانس بینالمللی انرژی اتمی میگوید با بازرسانش به شدت رفتار شده و از دسترسی به نصب مجدد دوربینهای نظارتی در سایتی که آن را برای احیای توافق با قدرتهای جهانی ضروری میداند، محروم شدهاند.
یک دیپلمات غربی درگیر در این مذاکرات گفت: «آنها از لحاظ فنی به اندازه کافی کار می کنند تا بتوانند روابط اساسی خود را با غرب تغییر دهند تا بتوانند در آینده گفتگوی برابر تری داشته باشند».
که در گفتگوهای #وین در تاریخ 29 نوامبر - 5 ماه و 9 روز پس از پایان دور قبلی از سر گرفته می شود. مکث بسیار طولانی به احتمال زیاد از این پس عامل زمان نقش بیشتری خواهد داشت. گفتگوها نمی توانند برای همیشه ادامه داشته باشند. نیاز آشکاری برای تسریع روند وجود دارد.
- میخائیل اولیانوف (@Amb_Ulyanov) 27 نوامبر 2021
دیپلمات های غربی می گویند روز دوشنبه با این فرض که مذاکرات از همان جایی که در ژوئن متوقف شده بودند، از سر گرفته می شوند. آنها هشدار دادند که اگر ایران به مواضع حداکثری خود ادامه دهد و نتواند همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی را از سر بگیرد، باید به سرعت در توانایی های خود تجدید نظر کنند.
مذاکره کننده ارشد و وزیر امور خارجه ایران روز جمعه بار دیگر تاکید کردند که لغو کامل تحریم ها تنها مورد روی میز در وین خواهد بود.
یک دیپلمات اروپایی گفت: «اگر این موضعی است که ایران روز دوشنبه به اتخاذ آن ادامه میدهد، پس من راهحلی از طریق مذاکره نمیبینم».
چندین دیپلمات گفتند که ایران چهار تا شش هفته تا "زمان پیشرفت" که نیاز به انباشت مواد شکافت پذیر کافی برای سلاح هسته ای دارد فاصله دارد، اگرچه آنها هشدار دادند که هنوز حدود دو سال تا استفاده از آن باقی مانده است.
اگر مذاکرات با شکست مواجه شود، احتمالاً ایالات متحده و متحدانش در ابتدا در ماه آینده در آژانس بینالمللی انرژی اتمی با ایران روبرو خواهند شد و خواستار برگزاری نشست اضطراری خواهند شد.
روسیه و چین را کنار بگذاریم
با این حال، قدرتهای غربی همچنین میخواهند روسیه را که نفوذ سیاسی بر ایران دارد و چین را که فضای اقتصادی را برای تنفس تهران از طریق خرید نفت فراهم میکند، حفظ کنند، زیرا آنها در ابتدا به دنبال گزینههای دیپلماتیک جایگزین هستند.
یکی از سناریوها، که بر اساس آن واشنگتن فرض میکند، مذاکره برای توافق موقت موقت با تهران است، تا زمانی که توافق دائمی حاصل نشود. با این حال، آنها می گویند زمان می برد و هیچ اطمینانی وجود ندارد که ایران اشتهای آن را داشته باشد.
هانری روم، تحلیلگر اوراسیا، در یادداشتی گفت: «ایران می تواند محاسبه کند که پیشرفت هسته ای نامحدود و تولید سانتریفیوژ بدون نظارت، فشار بیشتری بر غرب وارد می کند تا زمینه را برای مذاکرات سریع فراهم کند».
اما این احتمالاً نتیجه معکوس خواهد داشت و نشان می دهد که تیم جدید ایران هیچ علاقه ای به حل و فصل موضوع هسته ای ندارد و انتقال به یک سیاست قهری تر در سال آینده را تسریع خواهد کرد.»
(فرانسه 24 با AP و رویترز)
[ad_2]