طلاق توافقی چیست و چه شرایطی دارد؟

طلاق توافقی نوعی از طلاق است که در آن زن و مرد به این توافق میرسند که دیگر ادامه زندگی برایشان مقدور نیست و تص

توسط AKHBAREBARTAAAR در 3 بهمن 1400

طلاق توافقی نوعی از طلاق است که در آن زن و مرد به این توافق میرسند که دیگر ادامه زندگی برایشان مقدور نیست و تصمیم به جدایی میگیرند. در این نوع طلاق زوج و زوجه باید در کلیه موارد طلاق شامل: مهریه، نفقه، حضانت فرزندان، استرداد جهیزیه و ... به توافق برسند تا مسائل حقوقی طلاق با سرعت بیشتری انجام شود. در این مطلب سعی داریم شما را با موضوع طلاق توافقی و شرایط حقوقی و قضایی آن آشنا کنیم. با ما همراه باشید.

طلاق توافقی چیست؟

یکی از انواع طلاق، طلاق توافقی است که همانطور که از نام آن پیدا است ،بر مبنای توافق زن و مرد شکل میگیرد و زن و مرد تمام توافقات لازم برای جدا شدن از یکدیگر را انجام میدهند.. این توافق در دادگاه ثبت میشود و به اجرای قانونی میرسد. 

طلاق توافقی از نوع طلاق بائن میباشد که در آن مرد نمیتواند بعد از طلاق و در مدت عده به زن رجوع کند.

طلاق توافقی چه مراحلی دارد؟

  1. در مرحله نخست، دادگاه زن و مردی که تصمیم به طلاق توافقی گرفتهاند را به مراکز مشاوره خانواده ارجاع میدهد. در این مراکز مشاوران در مورد علت طلاق با زوجین گفتگو کرده و آنها را به سازش و صلح دعوت میکنند. در صورتی که زوجین از تصمیم خود منصرف نشوند، مراکز مشاوره با مشخص کردن موارد توافق، درخواست طلاق توافقی آنها را برای بررسی و تعیین تکلیف به دادگاه ارسال مینمایند.

  2. مرحله دوم دادگاه به بررسی موارد توافق میپردازد و سعی در سازش بین زوجین دارد. در صورتی که سازش اتفاق نیفتد، دادگاه گواهی عدم امکان سازش را صادر میکند.

  3. مرحله سوم زوجین باید به دفاتر ثبت ازدواج و طلاق مراجعه نمایند و دادگاه میبایست قطعیت گواهی عدم امکان سازش را برای دفاتر رسمی ازدواج و طلاق ارسال کند. زوجین باید در ظرف سه ماه گواهی عدم امکان سازش را به دفترخانه تحویل دهند.

  4. در مرحله آخر صیغه طلاق در دفترخانه با رعایت مسائل شرعی و با حضور سردفتر اجرا میشود.

نقش وکیل طلاق توافقی در تسریع روند طلاق

  • کلیه مراحل طلاق توافقی از ثبت دادخواست طلاق توافقی تا کلیه مراحل قانونی توسط وکیل انجام می شود که به تمام مراحل دادرسی و سیر قانونی طلاق آشنایی دارد.

  • نیاز به حضور الزامی زوجین در دادگاه نیست و از تنش احتمالی زوجین در دادگاه جلوگیری میشود.

  • تنظیم دادخواست طلاق توافقی از موارد بسیار مهم طلاق توافقی میباشد و در صورتی که این دادخواست ناقص و یا به اشتباه تنظیم شود، میتواند مراحل دادرسی را طولانی تر کرده و یا مشکلات فراوانی را به همراه خواهد داشت. بنابراین حضور وکیل برای تنظیم و ثبت دادخواست طلاق توافقی لازم و ضروری است.

  • حضور وکیل طلاق توافقی به روند طلاق سرعت میبخشد و مانع از طولانی شدن پروسه طلاق میشود.

  • جدا از حق الوکاله وکیل، از صرف هزینه های اضافی جلوگیری میشود.

مدت زمان طلاق توافقی چقدر میباشد؟

در پاسخ به این سوال باید گفت که تمام مراحل از جمله ثبت دادخواست طلاق توافقی در دادگاه خانواده، زمان طی کردن مراحل آن و صدور گواهی عدم سازش زوجین در صورت بهره مندی از وکیل طلاق به مدت یک ماه به طول میانجامد اما بدون حضور وکیل، روند طلاق توافقی ممکن است سه تا چهار ماه زمان ببرد.

گواهی عدم امکان سازش

گواهی عدم امکان سازش توسط دادگاه خانواده صادر میشود و نهایتا باید ظرف سه ماه پس از صدور گواهی و قطعی شدن رای، باید توسط زوجین به دفترخانه رسمی ازدواج و طلاق ارائه شود. صیغه طلاق با رعایت حدود شرعی و با حضور سردفتر جاری میشود.

اگر این سه ماه به پایان برسد و زوجین گواهی را به دفترخانه ارائه ندهند، در این صورت اعتبار گواهی و توافقات انجام شده از بین میرود و اگر زوجین تصمیم به جدایی داشته باشند، باید مجددا دادخواست طلاق توافقی را به دادگاه ارسال کنند. 

طلاق توافقی در زن باردار

بر طبق ماده 1140 قانون مدنی، طلاق زن باید در زمان عادت ماهیانه و یا در زمان نفاس صحیح نیست مگر اینکه زن حامله باشد یا طلاق توافقی قبل از نزدیکی با زن انجام شود و یا مرد غایب باشد و از عادت زنانگی زن اطلاعی نداشته باشد. مدت زمان عده طلاق، فسخ نکاح و انقضای آن تا زمان وضع حمل زن میباشد.

بنابراین بر اساس مفهوم قانون مدنی بارداری زن مانع طلاق توافقی نمی شود و در مدت زمانی که زن باردار است نیز میتوان او را طلاق داد. در صورت طلاق زن در زمان حاملگی، مدت عده تا زمان وضع حمل فرزند میباشد و تا آن زمان زن نمی تواند شوهر دیگری اختیار کند.

طلاق توافقی و حضانت فرزند

در طلاق توافقی اگر بین زن و مرد در رابطه با حضانت فرزند توافقاتی صورت گرفته باشد، دادگاه براساس آن حکم را صادر میکند و اگر در این مورد توافقی صورت نگرفته باشد، طبق قانون عمل خواهد شد.

مادر تا هفت سالگی وظیفه حضانت و نگهداری از کودک را خواهد داشت و بعد از آن حضانت با پدر است. 

پرداخت مهریه و نفقه در طلاق توافقی

طلاق توافقی به معنای بخشیدن مهریه نیست. هر تصمیمی که زوجین در رابطه با طلاق توافقی بگیرند منجر به طلاق خواهد شد. چه تمام مهریه بخشیده شود، چه قسمتی از آن و یا اینکه تمام مهریه پرداخت شود، توافقاتی است که بین زوجین اتفاق می افتد و دادگاه براساس آن حکم را صادر میکند.

در مورد نفقه نیز به همین صورت است و پرداخت آن بستگی به توافق زوجین دارد. اگر زن در زمان عده مستحق دریافت نفقه باشد، به او پرداخت خواهد شد و در غیر این صورت چون طلاق از نوع بائن است، نفقه در زمان عده به زن پرداخت نخواهد شد.

هزینه طلاق توافقی

هزینه طلاق توافقی شامل هزینه هایی مانند: هزینه ثبت دادخواست طلاق توافقی، مشاوره خانواده، آزمایش بارداری، هزینه دفترخانه و حق الوکاله وکیل میباشد که در صورتی که درخواست طلاق از جانب هر دو نفر ارائه شود، این هزینه ها بین هر دوی آنها تقسیم خواهد شد.

نتیجه گیری:

طلاق توافقی نوعی از طلاق است که در آن زن و مرد در مورد پایان دادن به زندگی مشترک خود به توافق میرسند. در این طلاق همه موارد طلاق از جمله مهریه، نفقه و سایر موارد آن براساس توافقات زوجین اتفاق می افتد تا زوجین بتوانند در مدت زمان کوتاهتری به نتیجه برسند.

آخرین مطالب